Om Mölnlycke fotoklubb

Modell av Mölnlycke samhälle

Mölnlycke fotoklubb: en pigg 50-åring

Mölnlycke fotoklubb – en välkomnande gemenskap för fotointresserade.

Välkommen till Mölnlycke Fotoklubb, en plats där intresset för fotografi förenar människor från olika bakgrunder och erfarenhetsnivåer. Med våra cirka 45 medlemmar erbjuder vi en inspirerande miljö för alla som är intresserade av att tillsammans med andra utveckla sina fotografiska färdigheter, oavsett om du är nybörjare eller erfaren fotograf. Mölnlycke fotoklubb grundades redan 1973 men är fortfarande en livskraftig förening. Under 2023 firade vi vårt 50-årsjubileum på flera sätt, bland annat genom flera utställningar och en jubileumsföreläsning. Nu fortsätter vi vår resa mot nästa 50 år!

Lite om våra olika aktiviteter i Mölnlycke fotoklubb

Aktiviteterna i fotoklubben styrs helt av medlemmarnas intressen och därför varierar innehållet år från år.

Månadsmöten och föredrag

Vår verksamhet kretsar kring de månatliga medlemsmötena, som vanligtvis hålls på onsdagar i Mölnlycke Kulturhus. Dessa möten är ”hjärtat” i vår klubb där vi delar erfarenheter, lär oss av varandra och blir inspirerade av av inbjudna talare. Föredragen varierar i ämne och omfattar allt från tekniska aspekter av fotografering till konstnärliga uttryck och bildbehandling. Det ger oss en möjlighet att fördjupa våra kunskaper och bredda våra perspektiv. Besök vår kalender här på hemsidan för att se vad som är aktuellt just nu. Utöver denna hemsida använder fotoklubben även en maillista samt en stängd Facebookgrupp för att kommunicera våra olika aktiviteter och event.

Utflykter och fotopromenader

Utöver mötena arrangerar vi regelbundna utflykter och fotopromenader där vi kan utforska nya miljöer och fånga spännande motiv tillsammans. Dessa aktiviteter är ett utmärkt tillfälle att praktisera fotografi i olika miljöer och ljusförhållanden, samtidigt som vi umgås och lär känna varandra bättre. Vissa år genomför vi även resor tillsammans för de som är intresserade.

Workshops och bildkritik

Vi anordnar även workshops som fokuserar på specifika tekniker eller teman inom fotografi. Under vissa av dessa sessioner kan deltagarna få praktisk vägledning och möjlighet att arbeta med sitt fotograferande under handledning av erfarna fotografer. En annan del av vår verksamhet är bildkritik där vi tillsammans tittar på och diskuterar varandras bilder. Här ges konstruktiv och vänlig feedback som hjälper oss att utvecklas och förbättra våra fotografiska färdigheter.

Digitala möten

I dagens digitala värld är vi också flexibla med att hålla möten online via Zoom. Dessa digitala möten är särskilt användbara när vi planerar kommande aktiviteter eller har bilddiskussioner i mindre grupper. Vi har även särskilda träffar där vi fokuserar på digital bildbehandling, vilket ger oss möjlighet att lära oss om hur man kan förbättra sina bilder med olika programvaror som t ex Lightroom.

Fotostudio och samarbete med Landvetter kulturhus

Genom vårt samarbete med Landvetter Kulturhus har vi tillgång till en fullt utrustad fotostudio. Detta ger alla medlemmar möjlighet att arbeta med professionell utrustning och utforska studiofotograferingens möjligheter. I gengäld hjälper vi ibland kulturhuset genom att fotografera vid deras arrangemang, vilket också ger oss praktisk erfarenhet av evenemangsfotografering.

Tävlingar och utställningar

Som medlem i Mölnlycke Fotoklubb kan man delta i föreningens interna fototävlingar. Vi har anspråkslösa tävlingar inom klubben där medlemmarna kan visa upp sina bästa bilder och få feedback från varandra.

Vi arrangerar också fotoutställningar där medlemmarnas verk visas upp för allmänheten. Dessa utställningar är ett fantastiskt sätt att dela vårt intresse för fotografi med en bredare publik och inspirera andra.

Vänlig och inkluderande miljö

Inom Mölnlycke Fotoklubb strävar vi alltid efter att ha en vänlig och inkluderande atmosfär. Vi välkomnar alla som har ett intresse för fotografi, oavsett vilken typ av kamera man använder. En bra bild kan lika gärna vara tagen med en mobilkamera som med en avancerad systemkamera. Hos oss är det kreativiteten och intresset för bildskapande som står i centrum.

Mölnlycke Fotoklubb är mer än bara en förening – det är en gemenskap där vi tillsammans utvecklas som fotografer och delar vår glädje för bildskapande. Genom våra möten, utflykter, workshops och tävlingar skapar vi en dynamisk och inspirerande miljö där alla medlemmar kan växa och hitta nya uttryckssätt för sin kreativitet.

Medlemskap och kontakt

Är du intresserad av att bli medlem i Mölnlycke Fotoklubb? Vi välkomnar nya medlemmar med öppna armar. För att bli medlem behöver du betala en medlemsavgift som går till att stödja vår verksamhet och arrangera våra aktiviteter. Om du är nyfiken på att delta i ett möte som gäst innan du bestämmer dig, är du varmt välkommen att kontakta oss för mer information.

Du kan nå oss via e-post på kontakt@molnlyckefotoklubb.nu. Vi ser fram emot att höra från dig och att dela vårt intresse för fotografi med dig.

Medlemmarna i Mölnlycke fotoklubb kommer främst från Härryda kommun (där Mölnlycke ingår) och kranskommuner som t ex Göteborg, Mölndal och Partille. Man behöver alltså inte bo i eller komma från Mölnlycke för att vara medlem.