Bildbedömning 24/11 2011

Det var en kulen torsdagskväll, en sådan man inte riktigt vet hur man skall vända och vrida på. En torsdagskväll med småregn i kulisserna, efter en dag med för många nyanser av grått. Vilken tur då att följande fotoklubbar behövde hjälp med bildbedömning: Lilla Edets fotoklubb, fotoklubben 8 bländare i Trollhättan samt Surte fotoklubb.

Vi var ganska många som trotsat vädret och slitit oss från soffhörnor och fantastiska tv-tablåer. Nu satt vi där i klubblokalen med varma te- och kaffemuggar och fikabröd som Anders fixat. Framför oss satt, stod och låg en rejäl samling bilder som skulle rankas och sorteras och kommenteras. Det hade lätt kunnat ta timmar, dagar och nätter och kanske veckor. Här gällde det att hitta ett tillvägagångssätt. Anders hade skickat ut förslag som vi stundtals höll oss till rätt duktigt. Ibland slirade vi långt ute i anarkin, var och en på sitt lilla sidospår. Anders gjorde tappra försök att samla in fårskocken och få den att gå i någorlunda liknande riktningar. Han hade en tuff uppgift.

Vi började med att sortera i grupper. Vi plockade bryskt bort de bilder som ingen verkade se som vinnarkandidater. Så fick de lägga sig i en egen hög och klaga och gnälla inbördes. Vi konstaterade som många gånger förr att storleken verkar ha betydelse. Faktiskt. Foton i den storlek som man förr i världen hittade i fotoalbummens plastfickor las bryskt i icke-vinnar-högen.

För att göra en lång historia lite kortare satt vi till slut med en vinnarhög bestående av nio bilder som olika personer ville placera olika högt i rankningen. Sju vinnare skulle utses. Vilka två skulle bort? Var det vindkraftverken som i och för sig stod i smickrande kvällsdis men hade en rand rakt igenom sig eller var det älgarna i dimma eller vägen genom ett landskap i Australien? Vi löste det till slut, på ett relativt demokratiskt och nästan fint sätt. De flesta har hämtat sig från uppkomna skador när detta skrivs.

Med vinnarbilden var det lättare. Det fanns de som gillade den mäktiga örnen bättre eller någon av rävbilderna eller den stämningsfulla vinterbilden men det var fasanen som tog hem vinsten. Vi var överens om att den var oerhört välfångad med sin perfekta symmetri och den snudd på magiska effekt som uppnåtts med exakt rätt skärpedjup och slutartid.

Till slut nåddes enighet även gällande placering två till sju, även om det blev lite knivigare nu. Vi sorterade även grupp två men sedan gick musten ur oss lite och vi lämnade övriga högar till stackars Anders.

Var med på nästa bilddiskussion! Det ger oerhört mycket att vända och vrida på det där flyktiga vi kallar kvalitet. Vad är det egentligen vi är ute efter? Vad ligger i begreppet ”en bra bild”? Nu har vi löst det lilla dilemmat just den här gången. Vilken tur att det kommer fler chanser! Tack Anders för fika och fixande!

Text: Helén Lunden, Foto: Christer Ilenius